Zobacz też: kwiecień 2024 marzec 2024 luty 2024 styczeń 2024 grudzień 2023 listopad 2023 październik 2023 wrzesień 2023 sierpień 2023 lipiec 2023 czerwiec 2023 maj 2023 kwiecień 2023 marzec 2023 luty 2023 styczeń 2023 grudzień 2022 listopad 2022 październik 2022 wrzesień 2022 sierpień 2022 lipiec 2022 czerwiec 2022 maj 2022 kwiecień 2022 marzec 2022 luty 2022 styczeń 2022 grudzień 2021 listopad 2021 październik 2021
Dziś Dzień Placków. Czas zatem na coś apetycznego…
Dzień Placków to możliwość jedzenia ich w każdej wersji, czyli na słodko, na słono, z sosem i suche oraz w wielu innych kompilacjach. Placki są pyszną i tanią potrawą, a w ich dzień można zjeść ich niebotyczne ilości. Dla naszych klientów mamy przepis prosto od Sandry i Agnieszki. A że jeszcze w tym miesiącu obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego (30 grudnia), to mamy idealną kompilację :)
Placki z serkiem wiejskim
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia placków: 15 minut
Liczba porcji: 12 placków
Kaloryczność kcal: 80 w 1 placku
Składniki:
- małe opakowanie serka wiejskiego - 200 g
- 80 g mąki pszennej tortowej - niecałe pół szklanki
- 2 średniej wielkości jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego do smażenia placków
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka oraz całe opakowanie serka wiejskiego o pojemności 200 g. Wymieszaj składniki przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką.
Nagrzej dobrze patelnię na średniej mocy panika. Poczekaj cierpliwie nawet kilka minut i dodaj na patelnię łyżeczkę masła klarowanego lub oleju kokosowego.
Na dobrze nagrzaną patelnię daj po pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka o średnicy około 7 cm. Placki smaż na średniej mocy palnika. Jedna strona potrzebuje około minuty do półtorej. Placki są gotowe do przewrócenia, gdy urosną i zrobią się od spodu lekko rumiane. Przewróć placka na drugą stronę i smaż około 30 do 60 sekund.