W Dzień Spaghetti mamy coś dla wielbicieli tego rodzaju dań.
Spaghetti, a właściwie makaron i ryż, to jeden z nieodłącznych elementów w diecie wszystkich osób ćwiczących. Na przykład wśród osób trenujących bieganie tradycją stało się słynne pasta party, które ma przygotować organizm do wysiłku przed maratonem. Makaron jest jednak stałą pozycją nie tylko w jadłospisie sprinterów, ale również wśród osób budujących masę mięśniową, jak i tych, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Dziś mamy dla Was przepis na jedno z pyszniejszych dań.
Cukiniowe spaghetti bolognese z indyka
Ilość: 3 porcje
Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
1 mała cykoria
1 mała marchewka
200 ml bulionu
250-300 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
1 łyżka masła
sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki
2 średnie cukinie
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło. Siekamy czosnek i marchewkę drobno i podsmażamy 2 minuty. Dodajemy mięso, sól i pieprz i smażymy 3 minuty. Dolewamy bulion i sos pomidorowy, dodajemy cykorię, przyprawiamy ziołami. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 5-10 minut do zgęstnienia sosu. Jeżeli chcemy rzadszy, dodajemy passaty pomidorowej. Cukinie ścieramy w tarce spiralnej. Wkładamy je do rondelka i zalewamy 1/4 szklanką wody. Dusimy 1 minutę i odsączamy. Sos podajemy z naszym cukiniowym makaronem, przyozdabiamy natką pietruszki.