Zobacz też: kwiecień 2024 marzec 2024 luty 2024 styczeń 2024 grudzień 2023 listopad 2023 październik 2023 wrzesień 2023 sierpień 2023 lipiec 2023 czerwiec 2023 maj 2023 kwiecień 2023 marzec 2023 luty 2023 styczeń 2023 grudzień 2022 listopad 2022 październik 2022 wrzesień 2022 sierpień 2022 lipiec 2022 czerwiec 2022 maj 2022 kwiecień 2022 marzec 2022 luty 2022 styczeń 2022 grudzień 2021 listopad 2021 październik 2021
W Dzień Spaghetti mamy coś dla wielbicieli tego rodzaju dań.
Spaghetti, a właściwie makaron i ryż, to jeden z nieodłącznych elementów w diecie wszystkich osób ćwiczących. Na przykład wśród osób trenujących bieganie tradycją stało się słynne pasta party, które ma przygotować organizm do wysiłku przed maratonem. Makaron jest jednak stałą pozycją nie tylko w jadłospisie sprinterów, ale również wśród osób budujących masę mięśniową, jak i tych, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Dziś mamy dla Was przepis na jedno z pyszniejszych dań.
Cukiniowe spaghetti bolognese z indyka
Ilość: 3 porcje
Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
1 mała cykoria
1 mała marchewka
200 ml bulionu
250-300 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
1 łyżka masła
sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki
2 średnie cukinie
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło. Siekamy czosnek i marchewkę drobno i podsmażamy 2 minuty. Dodajemy mięso, sól i pieprz i smażymy 3 minuty. Dolewamy bulion i sos pomidorowy, dodajemy cykorię, przyprawiamy ziołami. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 5-10 minut do zgęstnienia sosu. Jeżeli chcemy rzadszy, dodajemy passaty pomidorowej. Cukinie ścieramy w tarce spiralnej. Wkładamy je do rondelka i zalewamy 1/4 szklanką wody. Dusimy 1 minutę i odsączamy. Sos podajemy z naszym cukiniowym makaronem, przyozdabiamy natką pietruszki.